• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • ALTIN MİRAS VAKFI
    • ANKARA BÖLÜMÜ
CUMHURBAŞKANI GÜNEŞ VE RÜZGAR SANTRALLERİNİN YAPIMININ HIZLANDIRILMASI TALİMATINI VERDİ

Shavkat Mirziyoyev, 2026 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin kapasitesini 8.000 MW'a çıkarma hedefi koydu. Daha önce bu rakama 2030 yılına kadar ulaşılması planlanıyordu.

Başkan Şevket Mirziyoev, 8000 MW Özbekistan'da güneş ve rüzgâr santrallerinin gücünü artırmaya 2026 için bir hedef belirlemek bildirildi Cumhurbaşkanlığı basın servisi. Daha önce bu rakama 2030 yılına kadar ulaşılması planlanıyordu.

22 Kasım'da yenilenebilir enerji kaynaklarının (YEK) kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konulu bir toplantıda, yeni güneş ve rüzgar santrallerinin inşasının yaklaşık 6 milyar dolar değerinde bileşen ve malzeme gerektireceği kaydedildi. Devlet başkanı, projelerin maliyetini azaltmak ve yerli işletmeler için bir pazar yaratmak amacıyla bu ürünlerin yerelleştirilmesi için bir program geliştirme talimatı verdi.

Önümüzdeki yıl Harezm, Buhara, Kaşkaderya, Namangan ve Fergana bölgelerinde toplam 900 MW kapasiteli 5 güneş enerjisi santrali kurulması planlanıyor. Başkan, bu projelere öncelik verilmesi ve zamanında başlatılmasının sağlanması talimatını verdi.

2022-2024 yılında ise 3 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım pahasına toplam kapasitesi yaklaşık 3.000 MW olan 10 güneş ve rüzgar santrali kurulması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'na uluslararası finans kuruluşları ile işbirliği içinde yeni projeler geliştirmeleri talimatını verdi.

Shavkat Mirziyoyev, büyük sanayi kuruluşlarının kendi tedarikleri için yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca nüfus ve girişimciler tarafından YEK kullanımının teşvik edilmesinin önemine de dikkat çekti.

Yeni enerji santrallerini işletmek için 1.000'den fazla mühendis ve yaklaşık 3.000 orta düzey işçiye ihtiyaç duyulacak. Bu yönde çalışmalara artık başlanması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Navoi'de özel bir eğitim merkezi oluşturulması ve üniversitelerin müfredatlarının çağdaş gereksinimler dikkate alınarak güncellenmesi talimatını verdi. Navoi ve Syrdarya'daki eğitim merkezlerinde yılda 300 uzmanın eğitilmesi planlanmaktadır.

Raporda, toplantıda Özbekistan'da yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine yönelik bir stratejinin sunulduğu belirtildi.

Mayıs 2019'da Özbekistan, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımına İlişkin Kanun'u kabul etti.

Bu yılın Ağustos ayında, ülkenin ilk güneş fotovoltaik istasyonu Navoi bölgesinde hizmete girdi. Önümüzdeki ay Semerkant'ta böyle bir istasyon daha hizmete girecek.

İskoçya, Glasgow'daki son uluslararası iklim zirvesinde Özbekistan , 2030 yılına kadar GSYİH birimi başına spesifik sera gazı emisyonlarını %35 oranında azaltma niyetini açıkladı .

https://www.gazeta.uz/ 22 Kasım 2021

  
654 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam140
Toplam Ziyaret51947
AlışSatış
Dolar34.004534.1408
Euro37.842837.9944