• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • ALTIN MİRAS VAKFI
    • ANKARA BÖLÜMÜ
KAZAKİSTAN, BUĞDAY VE UN İHRACATINA KISITLAMALAR GETİRİYOR

Kazakistan, 15 Nisan'dan itibaren tahıl ve un ihracatı için kotalar getirecek. Özbekistan, en az 100.000 ton Kazak buğdayı almayı planlıyordu. Tahıl ihracatına yönelik küresel yasaklar ve kısıtlamaların arka planına karşı, Dünya Bankası bir gıda krizini önleme ve tedarik zincirlerini yeniden inşa etme çağrısı yapıyor.

Kazakistan, 15 Nisan'dan itibaren tahıl ve un ihracatı için kotalar getirecek. Tengrinews.kz, Tarımdan Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı Aidarbek Saparov'a atıfta bulunarak , iç pazardaki açığı kapatmak ve un değirmenlerini doldurmak için kısıtlayıcı önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Kotalar 15 Nisan'dan 15 Haziran'a kadar tanıtıldı. Buğday için kota hacmi 1 milyon ton, un için 300 bin ton olacak.

Nisan-Haziran ayları arasında 300 bin ton un ihracatı için izin verilecek , bu hacmin %10'u ihracatçılar, Kazakistan'da tahıl rezerv stokunun depolanmasıyla uğraşan Food Corporation'a teslim etmek zorunda kalacak.

Son yıllarda Kazakistan yılda yaklaşık 3 milyon ton buğday üretiyor ve bunun yaklaşık yarısı ihraç ediliyor Mart ayı ortasında Kazakistan'ın en büyük tahıl tedarikçisi olan Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine (Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan) tahıl ihracatını yasakladı. Buğday ve meslin, çavdar, arpa ve mısır için geçerli olan tahıl yasağı 30 Haziran'a kadar sürecek.

Özbekistan, 31 Mart tarihli bir hükümet kararnamesi ile Nisan-Temmuz aylarında Kazakistan'dan 100.000 ton üçüncü sınıf buğday (bu hacmin bir kısmı un) uygun fiyatlarla satın almayı planladıKüçük hacim göz önüne alındığında, kotaların getirilmesi ülkenin Kazakistan'da tahıl satın alma planlarını etkilememelidir.

Düşmanlıkların devam ettiği Ukrayna'da buğday hasadı için tahminler istikrarsız ve Dünya Gıda Örgütü ve Dünya Bankası, artan tahıl fiyatlarına ilişkin hayal kırıklığı yaratan raporlar yayınlamaya devam ediyorFAO'ya göre dünya buğday fiyatları Mart'ta %19,7 arttı.

Dünya Bankası, son haftalarda 35 ülke tarafından tahıl ihracatına getirilen kısıtlamaların ve yasakların dünyanın en kötü gıda krizine ve en trajik sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor .

Dünya Bankası, kısıtlayıcı ihracat önlemlerinin küresel arzı azaltarak fiyatların yükselmesine neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu da yurt içi fiyat baskılarını kontrol altına almak için yeni ihracat kısıtlamalarının getirilmesine yol açarak dünya fiyatları üzerinde çarpan etkisi yaratıyor.

En büyük beş buğday ihracatçısından biri ihracatı yasaklasaydı, bu önlemlerin kümülatif etkisi küresel fiyatları en az %13, hatta başkaları yanıt verirse daha da fazla yükseltmek olurdu, Dünya Bankası tahminlerine göre.

Özbekistan'da un üretimi ve ithalatı ile ilgili durum

Özbekistan, tahıl hacminin çoğunu (yaklaşık %90'ını) Kazakistan'dan ithal etmektedir. 2020'de Özbek tarafı Kazakistan'da 666,1 milyon dolara tahıl ve ürünler (un, hububat) satın aldı ve 2021'de tahıl arzı 648,3 milyon dolar (toplam ithalatın %97,9'u) ve un - 92,9 milyon dolar (97,2) oldu. %).

Kazak unu tedarik hacminin, Kazak unu ihracatının dörtte biri olan 372,9 bin ton (2020 yılına kadar +%9) olduğu tahmin edilmektedir Özbekistan'da yerli üretim ise 1,8 milyon ton (%-6,8).

Özbekistan, Ocak-Şubat 2022 döneminde Kazakistan'dan buğday ve un alımını geçen yılın aynı dönemine göre artırdıÖzellikle, değer bazında buğday ithalatı hacmi %20,3 artarak 94 milyon dolardan 113 milyon dolara, un neredeyse %50 artarak 10,6 milyon dolardan 15,9 milyon dolara yükseldi.

Aynı zamanda yerli üretim de düşüyor . Bu yılın iki ayında un değirmenleri 286,6 bin ton un üreterek geçen yılın Ocak-Şubat ayına göre 39,7 bin ton veya %12,1 daha az un üretti.

Mart ayı ortasında Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine (Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan) tahıl ihracatına yasak getirdi. Buğday ve meslin, çavdar, arpa ve mısır için geçerli olan tahıl yasağı 30 Haziran'a kadar sürecek. Gazeta.uz , ihracat kısıtlamalarının son iki hafta içinde buğday fiyatının %40 arttığı Kazakistan üzerinden Özbekistan'ı nasıl etkileyebileceğini anlattı .

Artan fiyatların fonunda hareket ediyor. Ulusal Girişimciler Odası "Atameken" Yönetim Kurulu Başkanı Nariman Abilshaikov , Kazakistan'ın kota konusunu veya Kazak buğdayının ihracatını yasaklamayı düşündüğünü söyledi .

https://www.gazeta.uz/ru/2022/04/11/kazakhstan-wheat-export/  10 Nisan 2022

  
476 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam100
Toplam Ziyaret58606
AlışSatış
Dolar35.404635.5464
Euro36.477636.6238