• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • ALTIN MİRAS VAKFI
    • ANKARA BÖLÜMÜ
ÖZBEKİSTAN'IN TÜM ŞEHİRLERİ İÇİN EKOLOJİK MASTER PLAN GELİŞTİRİLECEK. O NEDİR?

Ulusal İklim Değişikliği Merkezi, şehirlerin çevresel sürdürülebilirliğini iyileştirmek amacıyla belediyelere yönelik bir rehber geliştirdi. Semerkant ve Buhara şehirleri için test versiyonları hazırlandı. Yeşillendirmeye ilişkin öneriler de cumhurbaşkanına sunuldu.        11 Temmuz'da Ekoloji, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Ulusal İklim Değişikliği Merkezi, Özbekistan'daki ilk ekolojik master planlarını sundu. Buhara ve Semerkant test şehirleri olarak seçildi. Proje, bu şehirlerin belediyeleri ve bölgesel ekoloji departmanlarıyla işbirliği içinde geliştirildi. Belgeler şehir yönetiminin altyapıyı ve bölge planlamasını iyileştirmesine, enerji verimliliğini artırmasına ve çevreye verilen zararı azaltmasına yardımcı olacak.

Ekolojik master plan nedir?

Ekolojik master plan (EMP), çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmayı, ekolojik durumu ve şehir nüfusunun yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi öneri ve stratejik önlem içeren bir belgedir.

Master plan, şehrin mevcut ekolojik durumunu tanımlar ve bunu bir takım göstergelere göre değerlendirir. Bu değerlendirmeye dayanarak, yönetimin iyileştirilmesi, yeni kuralların getirilmesi ve yerel yönetimlerin politikaları ile nüfusun davranışının uyumlu hale getirilmesi için bir dizi öneri önerilmektedir.

Düzenli değerlendirme, olumlu değişikliklerin izlenmesine ve en iyi uygulamaların belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çevresel durumun izlenmesinin sistematik hale getirilmesine de olanak tanır. Sonuç olarak Ulusal Merkezin ekolojistleri, Özbekistan şehirlerinin yeşil, temiz, kapsayıcı, istikrarlı ve yaşam için konforlu olacağına inanıyor. Belgenin yazarları yerel yönetimlere strateji kullanmayı ve sürdürülebilir bir şehir politikası geliştirmeyi öğretiyor.

Ekolojik master plan nasıl olacak?

Buhara ve Semerkant için ekolojik master plan, Ekoloji Bakanlığı, bu şehirlerin hükümetleri ve diğer ilgili kurumların işbirliğiyle geliştirildi.

Belge aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

  • genel bilgiler: bölge, coğrafi konum, iklim, nüfus sayısı ve yoğunluğu, tarihi ve kültürel önemi, altyapı, ulaşım, sanayi, temel sosyo-ekonomik hususlar;
  • yerel nüfusun ekolojik duruma katılım derecesi, ekolojik durumun değerlendirilmesi;
  • "Yeşil" şehirlerin derecelendirmesine göre stratejik sektörlerin değerlendirilmesi : enerji ve atmosferik emisyonlar, arazi kullanımı, ulaşım, hava kalitesi, atık ve su;
  • en önemli yönlere yönelik eylem planı ve uygulama planı.

Master planların geliştirilmesine katılan şehir planlama uzmanı Babur Sirozhev'e göre, "yeşil" şehirlerin derecelendirilmesi, master planların oluşturulmasında ilk adımdı.

Vatandaşların ekolojik durum, istikrar ve beklentilere ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla Ekoloji Bakanlığı, U-Report platformu iş birliğiyle halk arasında bir anket gerçekleştirdi. Ülkenin her bölgesinden 3630'dan fazla Özbek vardı. Buhara bölgesinde yaşayan katılımcıların %75'i çevresel durumdan endişe duyduklarını söyledi. Bobur Sirozhov, bunun Özbekistan'ın bölgeleri arasındaki en yüksek gösterge olduğunu söylüyor.

Buhara halkı daha çok hava kirliliği, su kıtlığı ve şehrin yeşillendirilmemesinden endişe duyuyor. Ankete katılanların görüşüne göre, yeşil alanların artması istikrarlı bir ekolojik yön olmalıdır - ankete katılanların yüzde 45'i bu yönün istikrarlı olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 12'si atık toplama sisteminden geri dönüşüm sistemine kadar atık yönetim sisteminin iyileştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Buhara bölgesi için en acil sorunları çözmek amacıyla Ulusal İklim Değişikliği Merkezi, yeşillendirme, su kullanımı ve atık yönetimi alanlarında aşağıdaki eylem planını önerdi.

Yeşillendirme eylem planı:

  • Parkların, caddelerin, taşıt yolu kenarlarında bulunan yolların, otoparkların yeşillendirilmesi;
  • Dikey yeşillendirmeye giriş;
  • Sınıraşan toz ve kum fırtınalarının şehri nasıl etkilediğini incelemek. Bu fırtınaların geçtiği bölgelere “yeşil kuşak” aktarımıdır. Etkili koruma için "yeşil kuşağın" genişliği en az 15 sıra bitki olmalıdır;
  • En ıssız mahallelerin yeşillendirilmesi. Bahçelerin tasarımında orta boy ağaçlar ve çalılar dikmek, bahçenin dışına park yerleri yerleştirmek.

Su kullanımı eylem planı:

  • Suyun hacmi ve kalitesi ile ilgili durumun analizi. Yağmur sisteminin yönetimi, taşkınlara karşı korunma ve su kaynaklarının korunmasına yönelik stratejinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma grubunun oluşturulması. Çalışma grubu aynı zamanda çalışmaların gidişatını da takip ederek etkinliğini değerlendiriyor. Hazırlanan strateji, nüfus ve kent yönetimiyle birlikte onaylanıyor;
  • Turizm alanındaki kaynak tüketiminin azaltılması. Sektörün çevreye karşı tutumunun koordinasyonu, çevre dostu etiket verilmesine ilişkin kriterlerin oluşturulması, belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi. Ekoloji Bakanlığı basın servisi "Gazeta.uz"a yaptığı açıklamada, Buhara'nın popüler bir turizm merkezi olarak görülmesi nedeniyle turizm sektörünün ilgili tedbirlerden biri olduğunu açıkladı. Dünyada yaygın olan su tüketimini azaltacak bir sistemin getirilmesi öneriliyor. Bu, misafirin konaklaması süresince her gün havlu ve çarşaf değiştirmeyerek yapılabilir;
  • Sosyal kurumlarda aşırı su tüketimiyle mücadele etmek için su temini denetimi yapılması - sorunlu alanları belirlemek için aynı kategorideki farklı nesnelerdeki su tüketim hacminin kontrol edilmesi. Ekipmanların yenilenmesi, düşük su tüketimine yönelik cihazların kurulumu ve su tüketimi takibinin başlatılması. Şehir, bu tür ekipmanların kurulum maliyetlerinin bir kısmını sübvanse edebileceği gibi, kurulu ekipman için minimum gereklilikleri de dayatabilir. Otomatik el yıkama, iki düğmeli tuvalet tankları bunların arasında yer alıyor. Ayrıca çalışanlara ve öğrencilere su tasarrufunun öğretilmesi ve onlara çevresel sorumluluk duygusunun aşılanması planlanıyor.

Atık yönetimi eylem planı:

  • Atık taşıyan firma sayısını, kapsadıkları alanları ve sunulan hizmetlerin kalitesini dikkate alan bir izleme sisteminin uygulanması;
  • Temizlik ve atıkların uygun şekilde arıtılmasının önemi konusunda eğitim kampanyaları aracılığıyla halkın bilinçlendirilmesi. Sorumlu davranışı teşvik eder;
  • Kooperatif mağazalarında, postanelerde ve pazar yerlerinde ikincil hammaddeler için toplama noktalarının organizasyonu;
  • Kanalizasyon ve sanitasyon hizmetlerine erişimi artırmak için sanitasyon altyapısına yatırımın arttırılması. Yatırımlar aynı zamanda yeni ağların inşasına ve uzak bölgelere septik tankların kurulumuna da yönlendirilmelidir.

Ekolojik master plan nasıl kullanılır?

Ekoloji ve çevre koruma alanının dönüşümüne ilişkin Cumhurbaşkanı kararnamesine göre , ekolojik master planları Halk Temsilcilerinden oluşan bölgesel konseyler tarafından onaylanıyor. Derecelendirme sonuçları Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bunlara dayanarak hükümet, bölge başkanlarını teşvik edecek veya disiplin sorumluluğunu getirecek önerileri değerlendirecek.

Ekoloji Bakanlığı basın servisinin bildirdiğine göre, şu anda Ulusal İklim Değişikliği Merkezi, çevresel master planların zorunlu hale getirileceği Bakanlar Kurulu karar taslağını geliştiriyor. Ayrıca belgede, master planların uygulanmasında devlet kurumlarındaki tüm yetkililerin rol ve yükümlülükleri de tanımlanıyor.

Ulusal İklim Değişikliği Merkezi Gazeta.uz'a şöyle konuştu: "ÇYP'nin varlığı ve genel olarak çevresel veri toplama mekanizmalarının devreye sokulması, yalnızca boşlukların ve sorunların görülmesine değil, aynı zamanda yatırım ve altyapı projeleri portföyünün doğru şekilde oluşturulmasına da olanak tanıyacak." "  Bu, yatırımların yalnızca inşaat veya diğer alanlarda değil, aynı zamanda çevre sorunlarının çözümü veya ÇYP'de belirtilen tavsiyelerin yerine getirilmesi için de çekileceği anlamına geliyor ."

Zamanla ekolojik master planları yeşil bir şehri yönetmenin temelini oluşturacak. Sürdürülebilir kentsel gelişime yönelik yeni projelerin başarısını sağlayabilirler. Ana maddelerin önümüzdeki 3-5 yıl içinde hayata geçirilmesi şehirlerdeki nüfusun yaşam kalitesini artıracak.

Ekoloji Bakanı danışmanı ve Ulusal İklim Değişikliği Merkezi direktörü Suna Park, geliştirilen ÇYP'lerin halihazırda kentsel gelişim planlarında uygulanmaya başladığını vurguladı. Yerel yönetimlerle birlikte halkı bilgilendirmek ve onları belgelerin geliştirilmesi ve uygulanmasına çekmek için bir kamu kampanyası düzenlenecektir. Örneğin, su tüketiminde en iyi ve en kötü göstergelere sahip okul, anaokulu ve işletmelerin belirlenmesi amacıyla bir dizi kampanya başlatılması; en iyileri teşvik edilir, en kötüleri ise öğretilir.

Ulusal İklim Değişikliği Merkezi, Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in son Buhara ziyareti sırasında Ulusal İklim Değişikliği Merkezi temsilcilerinin arazi kullanımı ve yeşillendirme alanında bazı tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Yavaş yavaş cumhuriyetin her bölgesi için bir ekolojik master plan geliştiriliyor. Ulusal İklim Değişikliği Merkezi'nin yeni Yeşil Şehirler platformunda belgeler hakkında bilgi edinebilir ve Özbekistan şehirlerinde çevresel istikrarın iyileştirilmesine ilişkin güncellemeleri takip edebilirsiniz .

  
69 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam43
Toplam Ziyaret51850
AlışSatış
Dolar34.004534.1408
Euro37.842837.9944