• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • ALTIN MİRAS VAKFI
    • ANKARA BÖLÜMÜ
ÖZBEKİSTAN'IN DEVLET BÜTÇE AÇIĞI 36,4 TRİLYON SOUMA ULAŞTI

Bu yılın yedi ayında Özbekistan'ın devlet bütçesi açığı 36,4 trilyon soum (yaklaşık 2,88 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Temmuz ayında açığın büyüme hızı azalarak 2,5 trilyon soum gösterdi. Eski milletvekili Daniyor Ganiyev, haziran ortasında yılın ilk yarısında giderlerin neden geliri aştığını açıkladı. Bakanlığın "Gazeta.uz" raporuna göre, Ocak-Temmuz 2024'te Özbekistan'ın devlet bütçesinin açığı 36,4 trilyon soum (yayımlandığı günkü Merkez Bankası döviz kuru üzerinden yaklaşık 2 milyar ABD doları) olarak gerçekleşti. Ekonomi ve Finans” diye öğrendiği bilgiye göre.

Daha önce açığın ilk çeyrekte 19,8 trilyon somu aştığını, ikinci çeyrekte ise 14,1 trilyon souma düştüğünü bildirmiştik.

Temmuz ayında giderler ve gelirler arasındaki fark 2,5 trilyon soum oldu; bu yılın başından bu yana en düşük rakamdı (en yüksek rakam Şubat ayındaydı - 7,2 trilyon soum).

Devlet bütçesi kanununa göre, 2024 yılında 10,3 trilyon soum yani GSYİH'nın yüzde 0,7'si kadar açık vermesi, devlet vakıf fonlarının bütçe açığının ise 30,56 trilyon soum (GSYİH'ya karşı yüzde 2,3) olması planlandı.

Eski milletvekili Daniyor Ganiyev'e göre, gaz sübvansiyonları ve kış aylarında vergi gelirlerindeki yavaşlama nedeniyle yılın başında bütçe giderleri gelirleri aşacak.

"Yılın ikinci yarısında yaz aylarında ana mahsullerimiz yetişmeye başlıyor. Tarımda mayıs ayında hareketlilik başlıyor, boyalı ve pamuk oluyor. Ayrıca, en büyük gelirlerimiz - temettü olarak alıyoruz - Navoi madenciliği ve metalurjimiz var, Almalyk madenciliği ve metalurji tesislerimiz var ve yanılmıyorsam diğer tesislerden elde ettiğimiz toplam yaklaşık 40 trilyon soumluk temettülerimizin tümü, yılın ikinci yarısı... Yani yılın ikinci yarısından itibaren gelirlerimiz ciddi oranda artmaya başlayacak. Bu nedenle yılın ilk yarısında bütçe açıkları her zaman yüksek oluyor" dedi.

Aynı zamanda, ilk çeyrekte devlet bütçe açığının 19,8 trilyon soum olarak gerçekleştiğini, bunun da tahminlerden 30 trilyon soum daha az olduğunu söyledi. Göstergedeki düşüş sosyal sektöre yapılan harcamaların azalmasından kaynaklanıyor. "Bu maliyet düşüşünün neye mal olduğu konusunda sorular vardı." Şimdi onların söylediklerine göre bunlar kabul edilebilir harcamalar değil, bu fonlar henüz kullanılmadı ve biz de bu fonlara dokunmayı planlamıyoruz" dedi.

O dönemde Daniyor Ganiyev, bütçesi 550 milyar soum olan ancak henüz yabancı yüksek  öğretim kurumlarına burs için bir yarışma ilan etmeyen "Ülkenin Umudu" fonu konusunu gündeme getirmişti. Karşılaştırma için: Geçen yıl fon Nisan ayında bir yarışma duyurdu ve öğrenciler vize almayı başardı. Ancak haziran ayı ortasında öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerden davet almasına rağmen yarışma henüz duyurulmadı.

Merkez Bankası Başkanı Mamarizo Nurmuratov, Mayıs ayı başında bütçe açığının enflasyon üzerindeki doğrudan etkisini vurguladı , ancak düzenleyici kurumun bu göstergeyi azaltacak araçlara sahip olmadığını itiraf etti.

"Bütçe açığının kabul edilebilir düzeyin üzerinde oluşması, para ve kredi göstergelerimizi, makroekonomik istikrarı ve en önemlisi enflasyonu doğrudan etkileyecektir... Anlaşılması gereken bir şey var: Enflasyonun korunması ve hedef göstergeye indirilmesi - Ekonomik sektörde herkesin temel görevi. Ekonomi ve Maliye Bakanlığı bunun için gerekli tüm tedbirleri alıyor. Bu konuları en az haftada bir kez tartışıyoruz" dedi.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yalnızca devlet bütçesi fonlarının gelir ve giderlerine ilişkin bilgi sağlar. Ayrıca devlet bütçesinin yanı sıra devlet güven fonlarının bütçelerini, bütçe kuruluşlarının bütçe dışı fonlarını ve Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Fonu'nun (devlet fonu) fonlarını içeren genişletilmiş konsolide bütçe de bulunmaktadır.

2024 yılı için konsolide  bütçe açığı limitinin GSYH'nin yüzde 4'ü yani yaklaşık 52,6 trilyon soum (gelirlerin 375,03 trilyon soum, harcamaların ise 427,64 trilyon soum olması bekleniyor) olduğunu hatırlatırız. Devlet bütçe gelirlerinin 270,4 trilyon soum, giderlerin 280,7 trilyon soum, açığın ise 10,3 trilyon soum olacağı tahmin ediliyor.

2023 yılında Özbekistan'ın konsolide  bütçe açığı 59 trilyon soum gibi rekor bir seviyeye ulaşacak ve bu rakam önceki yılların göstergelerinin çok üzerinde. Geçtiğimiz yılın sonunda hükümet, harcama limitini koruyamadığı için parlamento aracılığıyla limiti yükseltmişti.

https://www.gazeta.uz/oz/2024/08/06/budget-deficit/

 

  
49 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam7
Toplam Ziyaret51814
AlışSatış
Dolar34.004534.1408
Euro37.842837.9944